Kritiklappen läggs........ 080818

.......i högen för "ej tillförlitliga domare"!

Ja, gårdagens prov gick ju inte alls bra - man skulle kunna säga att det var "noll koll", en nolla alltså! Ett provupplägg som innan start kändes bra - basic, exakt som det ska vara. Det visade sig emellertid att det var svårt, ingen av de 12 hundar som startade fixade den dubbla vattenmarkeringen - ja, inte som en markering i alla fall. Det var ett par stycken som klarade den men med massor av hjälp. Vet inte vad man som domare får ut av att lägga en markering som ingen klarar???? som markeringsövning/prövning måste den ju vara värdlös.

Det började med en dubbel landmarkering i framkanten på lördagens nkl-fält! Snacka om att ha drag från det fältet...nåja, det fixade dom flesta. Därefter gick den dubbla vattenmarkeringen som jag anser var i en svårighetsgrad till ekl-hundar. Man stod kanske 20 m från vattnet ute på en myr, kast gick från båt en bra bit ut på vattnet och nästan rätt utanför gårdagens nkl-fält. Båten roddes i sakta mak 10-15 m åt höger och där gick andra kastet - ganska rakt utanför startplatsen. Fågeln som användes var bruna ungänder (små rackare som knappt syntes i vattnet). Hundarna gick såklart på den sist kastade först - gick fint men sen skulle dom ut på den andra *suck*. De flesta gick landvägen en bit, spanade ut mot vattnet, såg inget men fick vind från gårdagens fält som då såklart tog överhanden. Jag fick ner Jod i vattnet men hon drogs ändå mera mot fältet - där det luktade något, varför ska man då gå dit matte pekar??? Där utbröt kriget!! Nä, jag gav upp till slut!
Efter det så var det dags för vattendirigeringen - gick inte alls. "Krigsminnet" låg kvar så jag fick inte ens Jod att sätta en tass i vattnet!! Ni som träffat Jod i närheten av vatten vet att här är det något märkligt - hon brukar formligen kasta sig i allt vatten som finns i närheten av henne. Jaja, vi lämnade även den!

Över spången mot fälten, 2 st åt varsitt håll - jobba samtidigt, gick kanonbra!!!

Öppna kritiken var att hundarna inte var färdiga för ökl - nä, för dagen inte men jag vet att Jod kan genomföra det som krävs för en öppenhund men då ska provet vara lagt för öppenhundar - inte för eklhundar. Nu vet jag, vilket är viktigt att poängtera, att provledningen hade lagt provet på en annan plats (det fanns mycket mark att tillgå) och upplägget var inte heller samma - domaren flyttade och la även om hela provet. Samma hade hänt dagen innan på nkl. Där fanns det även med småfågel, vilket man försöker komma ifrån på ung/nybörjarhundar. Vet också att det blev pris för en öppenhund som bytte vilt och även sökte med vilt i mun på fältet - mig veterligen så är det en nolla men här blev det pris!

Nåväl, det är historia nu och Jod skulle inte ha något annat än en nolla utifrån det arbete hon gjorde men jag tycker i alla fall att provet var väl tilltaget i svårighet för öppenhundar och det säger kanske sig själv när ingen av alla startande lyckas. Det blev 2 st förstapris men ingen av dom gjorde vattenmarkeringen som en markering utan dirigerades till den ena.

Var och tränade lite i gårkväll när jag kom hem och hon gick som vanligt som en klocka mitt lilla lakritssnöre :-) Hon är bäst i alla väder och nu laddar vi om tills vi startar på Stockholmsprovet, som vi kommit med på!

STORT GRATTIS TILL ANNA-LISA OCH INDRA SOM FICK SIN ETTA I NKL I LÖRDAGS!

Till helgen är det dags för Litsprovet, massor med anmälningar - det är kul men ack så tråkigt när man inte kan ta med alla :-(

Provupplägg/träning......080809

Lit i dag för att provköra inför jaktprovet den 23-24 aug. Drog iväg i morse - träffades några vid 9-tiden ute på provplatsen
för en genomkörare. Ulla & Elvy gick till NKL-rutorna och vi andra drog oss ner till ÖKL-rutorna. Det gick kanonbra och båda rutorna kändes som att det blir ett bra prov, skulle jag vilja starta själv på dom?? Ja, det skulle jag!
Åter på startplatsen för NKL tog vi ett break för fika - klart nödvändigt, jag var hungrig som en varg och Ulla hade gjort sallad att stoppa ner i pitabröd - jösses vad det var gott!

Vidare till EKL - här hade vi tagit in en elithund, en färdig jaktchampion som gick på en ruta - inga bekymmer. När vi kom tillbaka till bilarna så hade Anders & Rebecca kommit för att hälsa på "sammo"  som hon kallar mig för - lite svårt att säga farmor än :-). Dom följde med ut på sista rutan där det var dags för Jod att jobba lite.
Började med en landdirigering med ett störningskast på sidan, gick bra. Därefter blev det ett fält, låg 10 st ute och hon matade på och sökte som en dåre, hittade 7 st och så ville jag se om hon gick ut på djupet  (där låg en som vi hade knutit ett band på) så när hon dök upp och inte hittade mera så stoppade jag henne och skickade "UT". Hon vänder och fortsätter söka, detta händer 3 eller 4 gånger och hon bara jobbar vidare och trot eller ej så gick hon dit jag ville och levererade den med bandet på!!!!
Gick därefter på en dubbelmarkering som avlöpte utan bekymmer och även den dubbla på vatten gick som smort. Nu hade vi inte möjlighet att skicka ut på vattendirigeringen men det testade vi ju i går och det gick ju fint då :-)

Återigen - vilken hund jag har!! Det är så tårarna kommer när jag ser henne jobba, att se henne så glad & positiv hela tiden gör mig varm i hela kroppen!!!

Nu är det dags att gå och lägga sig - har fått ett uppdrag åt Härnösandssektionen i morgon, ska ner och vara domare på deras KM - kul med förtroendeuppdrag! Tack Tove!

Gonatt säger matten med världens bästa Jodda :-)

Träning i går å bilder från Tulka......080807

Var till Lotten i går och tränade lite vattendirigeringar - åkte till "nya" favoritplatsen Kolbjörnsjön. Skickade genom näckrosor, inte så långt men jag ville ha upp henne på land för att leta där och det gick alldeles ypperligt. Skickade på dolda för att se om det fungerade, vi hade dock en hjälpreda gömd i skogen bakom som klev fram och hjälpte till om det skulle behövas........
Jag skickade över Jod mot en gran (julgran tyckte Lotten som klätt den med dummies), hon tittade dock mot Lotten som stod en bit därifrån och drogs åxå åt det hållet. Blåste stopp, vinklade vänster, stopp och ut  - DET FUNKADE! tilläggas ska att det från första stoppet till ut var det kanske 3 meter, mao hon håller på att ta in och lita på mina signaler! Finslipas ska det såklart men jag är jättenöjd som det är i dagsläget - hon gör det jag vill, även om hon skulle kunna stanna lite snabbare men det kommer nog det med - vi har ju inte hållit på så mycket i vattnet med dirigeringarna ännu.
Hon gick fint på både höger & vänstertecken trots att jag glömt min nya fina vita keps för dagen :-)

Här är lite bilder från förra helgen när vi var hos Monica i Tulka och firade Elvy!

Karin, Anna-Lisa, Ulla & Elvy  Karin, Anna-Lisa & Indra, Ulla & Tiili och Elvy & Jokk

Elvy & Jokk  Elvy & Jokk

Monica, Carat & Karins Nikki i bakgrunden  Monica & Carat med Karins Nikki i bakgrunden

Ulla & Tiili  Ulla & Tiili

Världens bästa Jod!  VÄRLDENS BÄSTA JOD :-)

Gnistas bäbisar 3 v.  Gnistas småtroll, 3 veckor gamla - kan man vara sötare måntro?

Back in blogging :-).....080804

Ja, så var man då tillbaka i hemmet :-) Ska försöka sammanfatta allt som hänt den senaste tiden..........

Fäviken
Åkte upp på torsdagen, bar ner lite prylar till montern och kikade på hur stor den var och hur man kunde få till det i den....inte så mycket tänk där för energin har som gått åt till att få till ett fungerande Working Test. Montern fick i år enbart vara en informationsmonter. Paul Andersson & Lasse Johnsson m. fam kom och dom hjälpte mig att tänka på ett upplägg till WT........många funderingar blev det och vi bestämde oss för att sova på saken....
Fredag - massor med folk och massor med billiga saker.......köpte ett par Lundhagsbrallor som jag suktat efter länge men tyckt att 1200:- har varit för mycket för min plånbok - kostade halva priset i helgen, dvs 600 pix, då är det bara att "slå till"...........kostade även på mig ett par shorts som även dom låg på halva priset 500:- ordinarie så jag betalade 250:-. Det är rea när det är halva priset på prylar som man gärna vill ha :-).
I dag blev upplägget klart till morgondagens prov! Middag på kvällen för våra domare, dom var bjudna på middag av Fävikenfolket men både Paul & Lasse valde att käka med oss. Vi hade en jättetrevlig kväll utanför husvagnarna med många glada skratt. Lasse och Cilla hade Amanda & Tobias med sig och dom tillsammans med Hans, Sandra, Tove och Mattias tog med sig lite vovvar och gick och kikade på området. Även dom hade haft det trevligt! Kul när även ungdomarna hittar varann och har kul, speciellt Hans som var lagom pjutt när han fick så lov att följa med då Zorbcenter behövde hans hjälp under helgen.
Lördag - dagen D! 33 hundar var anmäld - 2 strukna som löpte - men nog är det kul att så många anmält! Det flöt på bra, trots att Paul & Lasse hade fullt ös hela dagen. WT körde dom mellan sina uppvisningar och i den värme som var så somnade dom ganska ovaggade den kvällen gissar jag :-). Vinnare av WT blev Carina Tolf från Ånge - bra jobbat och grattis Carina!
Söndag - en lugnare dag, lite mindre folk så man kunde ta det lite lungt i värmen. Plockade ihop vid 17-tiden och drog hemåt.
TACK till er alla som varit där och hjälpt till - ingen nämnd och ingen glömd!!!

Måndag var jag faktiskt hemma hela dagen :-)

SWC-08
Tisdag - var och hjälpte Paulin med lottningen av Litsprovet, det är mycket anmälningar till ffa ÖKL. Himla tråkigt att man inte kan ta med alla :-(. Efter det var det dags för avresa till Håsjö, inbjuden till SWC (Sandelins Working Camp) som svarta fåret tillsammans med Ylva & Ulla. Hakade på husvagnen och drog iväg, käkade sill och pärer vid första sittningen och därefter for vi till Kolbjörnsjön och tränade en stund. Stod på linje och hade kastar i 4 hörn, 2 av kasten gick i vatten och 2 i skogen - alla kast hade även ett skott. Varje kastare kvackade först så att alla hundarna på linjen vände upp mot ljud/kastare, därefter gick ett skott och på den direkt ett kast. Därefter skickades den hund som varit bäst med. Alla hundarna gick en gång till varje hörn.
Efter det så åkte vi tillbaka till Lotten och så var det dags för andra sittningen, då det serverades grillat älgkött......mmmmmm vad gott det var - tack Lotten & Jan för det!
Efter en lååååååååång sittning och mycket surr gick även jag, A-L & Fia till sängs :-) Många världsproblem blev lösta den natten!
Onsdag - då hade några lagt upp ett ökl-prov till Jod, Viska, Pärla och Mixo. Jäsikens vad duktiga hundar vi har, finslip här och där men i stort så fixade alla hela upplägget på ett bra sätt. Onsdagen slutade med att vi käkade surströmming och sedan åkte vi till Hällesjö på dans, Blender spelade - vilken röst hon hade den sångerskan, helt otrolig! Hem och nattinatti efter en bra dag och en kul danskväll i mina nya shorts, första gången jag var på dans i shorts kan
jag tala om :-)
Torsdag - då la vi upp ett nkl-prov till "gulingarna" + Tiili. Även här gick det i stort bra men det behöver finslipas lite här och där. Efter det så åkte jag och Ulla hem för att packa om för nästa färd!

Tulka för att fira Elvy!
Fredag - då var det dags för att åka till Monica i Tulka för att fira Elvy. Väntat på den här helgen länge men till slut var det dags! Kom ner och Stig, jag & Jod flyttade in i "gula rummet". Käkade tacos och "bara var", gick en långpromenad och när vi kom hem så satte vi oss ute och tände fina lyktor, drack ett glas vin, lyssnade på syrsorna och grattade Rune som fyllde år den dagen. En underbar kväll!!!
Lördag - nu kom Karin Thunander och skulle lägga upp lite träning åt oss. Bra övningar upplagda på markeringar och minnesövningar/målområden. Tränade hela dagen med avbrott för lunch. Vid 18-tiden kom Lasse Johnsson för att käka middag med oss - kul!
Söndag - tyvärr måste Karin åka för Choise löpte och skulle paras så hon åkte hem för att packa om och åka till Småland. Vi tränade själva i regnet, använde oss av dom platser vi använt i går för att skicka på linjetag i dag. Vi avslutade med markeringar skjutna med Bumper Boy, en ny upplevelse för flera av vovvarna. Jätteduktiga var dom allihopa!!
Nils-Olov och Stig var till Jenny Hamring för att hämta änder som vi ska ha till Litsprovet, sedan åt vi och åkte hemåt. Var hemma vid 21-tiden.
Hans och Sandra har varit hemma med Vira & Amber själva i helgen, det har funkat bra så vi kan nog åka fler gånger - husse & jag!

Avslutar med att vara lite stolt och glad - både Jod och jag har fått beröm i helgen av Karin, Jod för att hon är en duktig hund (har ni hört att jag sagt att hon är bäst? :-) och jag för att jag är en duktig förare (rodnar lite då :-)!

Mycke bokstäver blev det men nu ska jag gå och lägga mig!

Tjingeling!